23:02  ÜNLÜ ŞARKıCı SERAP SONKUR HAYATıNı KAYBETTI  00:21  CIHANGIR CEYHAN’ıN BAŞROLÜNDE OLDUĞU “DENGELER: BIRI OLMAK” ÇOK YAKıNDA GAİN’DE  01:10  MUHTAR ADAYı EVLA ÇALıŞKANLıĞıYLA HALKıN TAKDIRINI KAZANıYOR  14:12  GÖKTÜRK GÜNGÖR KİMDİR?  00:02  GÜZEL OYUNCU MELİKE AKDAĞ  21:19  EYLÜL AKDAĞ’IN SON OYNADIĞI FİLMİ SİNEMAYA GİRİYOR  12:02  BAŞKAN KADİR BIYIK’TAN SİNEMAYA BÜYÜK DESTEK  11:53  ASAF SİNEMA FİLMİNİN ÇEKİMLERİNE ESKİŞEHİR’DE START VERİLDİ  11:46  OT DERGİ & MART 2024  23:32  ZEYNEP GÜNEŞ BAŞARILI OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  23:17  BABA & KIZ AYNI REKLAM FİLMİNDE  22:32  USTA OYUNCU METİN YILDIRIM REKLAM FİLMİNDE  22:30  ECE BAYKAL USTA OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  22:27  USTA OYUNCU VAHDET ÇAKAR’DAN YENİ REKLAM FİLMİ  14:51  AYŞEGÜL ASAR  14:48  MUSTAFA HEPER  13:03  GÜZEL OYUNCU AYŞEGÜL ASAR YENİ FİLMİYLE ÇOK İDDİALI  12:56  MUSTAFA HEPER REKLAM FİLMİYLE YENİDEN GÜNDEMDE  23:20  KADİR GÜLTEKİN ÇOK YAKINDA REKLAM FİLMİ İLE SİZLERLE  23:09  GÜLŞAH YAPRAKÇI REKLAM FİLMİNDE 
 
Bugün Hıdırellez Akşamı Evleneceğiniz Kişiyi Bile Görebilirsiniz

Hıdırellez’de ne yapılır? Hıdırellez dilek duası

 

Hıdırellez nedir biliyor musunuz? İnanışa göre Hıdırellez günü (6 Mayıs) Hızır ile İlyas Peygamberler biraraya gelir. Hızır ile Hazreti İlyas'ın su kenarı ve doğada buluştuğuna inanıldığı için Hıdırellez günü genellikle kırlarda geçirilir.

Hıdırellez günü bütün dileklerin ve duaların kabul olduğuna inanılır. Bunun için ilginç ve sıradışı Hıdırellez gelenekleri vardır. Gül ağacı Hıdırellez'in sembollerinden biridir. Peki Hıdırellez gecesi ne yapmak gerekir, hangi dualar okunarak dilekler dilenmelidir? İşte Hıdırellez için gereken bilgiler. 

HIDIRELLEZ BEREKET DUASI
Hıdırellez dileklerini gül ağacının dalına bağlarken bu duayı okumanız gerekiyor;

 

-“Allahümme Rabbühü Ya Halkalhalas Muhammedin Resulullah Yetiş imdadıma Ya HIZIR YA İLYAS”hidirellez-gül-dilekler.jpg

Bu dua 40 defa okunuyor. 5 Mayıs günü 39 defa okunuyor. 6 mayıs günü 1 defa okunup 40’a tamamlanıyor. İçinizden geldiği gibi Allah’a dua edersiniz. Allah’tan dileklerinizi ve bu senenin hayırlı olması, bol rızıklı olması ve diğer isteklerinizi bildirirsiniz.

HIDIRELLEZ NAMAZI
Hıdırellez akşamı (5 Mayıs) bugün oluyor... İkindi namazından sabah namazına kadar vaktiniz var. Bu süre içinde 2 rekat Allah rızası için namaz kılıp dilekleriniz için dua edebilirsiniz. Hıdırellez namazından sonra okunacak dua şöyledir;

“Ya Rabbi Sen dünyanın kainatın sahibisin.Her canlıyı yaratan Sensin. Benim ve her canlının Rabbi de Sensin.Benim hem dünyamı hemde ahiretim güzel eyle. Bana ve tüm kullarına hak ettiğimiz gibi değil lutfunla ve merhametinle muamele eyle. Hızır (as) ve Hıdır(as) bana yoldaş eyle. Bizleri hata ve yanlışlarımızdan döndürsünler. Maddi ve manevi sıkıntılarımızda her zaman yanımızda olsunlar. Dualarımızı Senin güzel isimlerin hürmetine, habibin hürmetine kabul buyur. Amin

HIDIRELLEZ AKŞAMI NE YAPILIR?
-Hıdırellez akşamı bugün olduğu için dileklerinizi ve dualarını yapacağınız vakit ikindiden sonra başlamış olur. 
hidirellez-dilekleri-ve-gül-ağaci.jpgHıdırellez akşamında gül ağacının dibine isteklerinizi temsilen resimler çizebilir, gül dalına da dileklerinizi yazdığınız kağıtları bağlayabilirsiniz. 

 

-Hıdırellez akşamında gül ağacının dibine para gömülmemesi de adettendir. 
hidirellez-gül-ağaci-dibi-ev-dileği.jpg
Hıdırellez günü sabahında kağıda yazılan dilekler gül dalından alınıp denize atılır. Dibine gömülen para ise cüzdana konulur ve bir yıl boyunca harcanmaz. Bu paranın cüzdanı bereketlendireceğine ve paranızın hiç bitmeyeceğine yorulur.

HIDIRELLEZ GECESİ BEREKET İÇİN NELER YAPILIR?
Hıdrellez gecesi Hızır'ın bereket 

vermesi için yiyecek kaplarının, erzak torbalarının, ambarların ve para keselerinin ağızları açık bırakılıyor. 

HIDIRELLEZ GECESİ EV VE ARABA İSTEKLERİ NASIL YAPILIR?
Ev, bağ-bahçe, araba isteyen kimseler, Hıdrellez gecesi gül ağacının altına istediklerinin küçük bir modelini yaparlarsa Hızır'ın kendilerine yardım edeceğine inanıyorlar.

HIDIRELLEZ'DE NEDEN ATEŞ ÜZERİNDEN ATLANIR?
Hıdırellez günü en yaygın ritüel, nazardan ve hastalıktan korunmak için ateş yakarak üzerinden atlamaktır. Bu ritüel adeta Hıdırellez'le özdeşleşmiştir. Günahlardan arınmak için de bu uygulamaya başvurulduğu ifade ediliyor.

EVLENMEK İSTEYENLER BU GECE RÜYALARINDA GÖREBİLİRLER
Evlenmek isteyen kızlar gelin maketi yapar ve gül dalına asarlarsa o gece evlenecekleri kişiyi rüyalarında göreceklerine in

nılıyor. Evlenmekte geciktiği düşünenlerin başında ise Hıdırellez gecesi kilit açılıyor. Hıdırellez gecesinin bugün olduğunu hatırlatarak rüyanızda gelecekteki eşinizi göreceğinize dair bir başka ritüeli de aktaralım. Bir inanışa göre de balkabağından üç parça alıp çiğneyerek bunu mendilinin arasına koyup, o mendili de yastığının altına koyan rüyasında evleneceği kişiyi görür. 

HIDIRELLEZ DİLEĞİ NE ZAMAN YAZILIR?
5 mayıs akşam ezanı ile gül dallarına paralar asılır. Asılan paralar ya da cüzdanlar 6 Mayıs sabah erkenden geri toplanır. Yine Hıdırıllez akşamı evdeki her kişi için yedi fasulye ya da yedi nohut ekilir, gelebilecek kötülüklerin bunlara gelmesi dilenir.

HIDIRELLEZ GÜNÜ NELER YAPILIR?
hidirellez-günü-neler-yapilir.jpg

5 Mayıs günü (Nişanlılar arsında) oğlan evi, kız evine Hıdırellez Kurbanı, olarak süslenmiş bir koç gönderir. Bu kurban Hıdırıllez günü kesilerek birlikte yenir. Yemeğe çağırılanlar, çarşaf, havlu yemeni ve gönüllerinden kopan armağanlar getirirler. Getirilen armağanlar ipler üzerinde sergilenir.

-Hıdırellez günü, erkenden kalkılıp kapılar açılır. Genç kızlar için hazırlanan sandıklar açılır. Açılır ki eve bereket dolsun, genç kızımız da iyi bir evlilik yapsın.

-Hıdırellez günü, bazıları sabah gün doğarken kırlara, bağlara, bahçelere çıkıp buralarda Hızır’ın ayak izlerine basarak bolluğa ulaşmayı düşler.

-Hıdırellez günü, doğa ve insan sevgisi çok önemlidir çünkü Hızır ve İlyas, insanları, doğayı, iyiliği ve cömertliği seven, bereketin simgesi olan, kutsallıklarına inanılan dinsel varlıklardır.

HIDIRELLEZ'DE NELER YAPILMAZ?
hidirellez-gelenekleri.jpg5 Mayıs akşamı evlenme çağına gelmiş kızlara bulaşık yıkattırılmaz.

Hıdırellez günü, hiçbir yeşil dalından koparılmaz.
Yine Hıdırellez bitene kadar (6 Mayıs ikindi saati) çalışılmaz.

HIDIRELLEZ NE ZAMAN BİTER?

6 Mayıs günü ikindi zamanı Hıdırellezin bittiğine inanılır. Ancak eğlenceler hava kararıncaya değin sürer. Hızır uğrasın! dileği bolluk gelmesi anlamında kullanılır

HIZIR KİMDİR?
Hızır'ın kim olduğuna dair çeşitli görüşler var. Tasavvuf çevreleri Hızır'ı bir veli olarak kabul ettiği gibi, onun peygamber olduğunu düşünenler de bulunuyor. Onun ak saçlı, nur yüzlü, sakallı yaşlı bir adam veya dilenci, fakir kılığında göründüğüne inanılıyor. O zor durumdaki insanlara yardım etmesi, iyileri mükafatlandırıp, kötüleri cezalandırması, berekete ve bolluğa kavuşturması gibi özelliklerle biliniyor. Hızır'ın, "hayat suyu" içtiği için sonsuza kadar yaşayacağı da inanışlar arasında yer alıyor.

İlyas'ın peygamber olduğu konusunda ise genel kabul bulunuyor. Halk arasında kabul edilen inanışa göre, Hızır karaların ve havanın, İlyas ise suların hakimidir ve bu ikisi birleştiğinde, doğada var olan her şeye güç yetecek konuma gelinmektedir.

 

 

 

haber Kaynağı/İnternethaber

 

 
 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    Bu Habere Hen?z Yorum Yap?lmam??..!


 
   






 
       
 
  FLAŞ HABER

  YAZARLAR
 
 
  HAVA DURUMU
 
..
 











 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


       
 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MAGAZİN HABERLERİ MÜZİK HABERLERİ RADYO HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
turkiyelife.com.tr © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA