19:42  İREM TUNALI BU KEZ GÜLDÜRECEK  19:32  "BODRUM SEFERI" FILMININ BASıN TOPLANTıSı YAPıLDı  22:46  LÜFER MEVSİMİ RAFLARDA  23:02  ÜNLÜ ŞARKıCı SERAP SONKUR HAYATıNı KAYBETTI  00:21  CIHANGIR CEYHAN’ıN BAŞROLÜNDE OLDUĞU “DENGELER: BIRI OLMAK” ÇOK YAKıNDA GAİN’DE  01:10  MUHTAR ADAYı EVLA ÇALıŞKANLıĞıYLA HALKıN TAKDIRINI KAZANıYOR  14:12  GÖKTÜRK GÜNGÖR KİMDİR?  00:02  GÜZEL OYUNCU MELİKE AKDAĞ  21:19  EYLÜL AKDAĞ’IN SON OYNADIĞI FİLMİ SİNEMAYA GİRİYOR  12:02  BAŞKAN KADİR BIYIK’TAN SİNEMAYA BÜYÜK DESTEK  11:53  ASAF SİNEMA FİLMİNİN ÇEKİMLERİNE ESKİŞEHİR’DE START VERİLDİ  11:46  OT DERGİ & MART 2024  23:32  ZEYNEP GÜNEŞ BAŞARILI OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  23:17  BABA & KIZ AYNI REKLAM FİLMİNDE  22:32  USTA OYUNCU METİN YILDIRIM REKLAM FİLMİNDE  22:30  ECE BAYKAL USTA OYUNCULUĞUYLA TAM NOT ALDI  22:27  USTA OYUNCU VAHDET ÇAKAR’DAN YENİ REKLAM FİLMİ  14:51  AYŞEGÜL ASAR  14:48  MUSTAFA HEPER  13:03  GÜZEL OYUNCU AYŞEGÜL ASAR YENİ FİLMİYLE ÇOK İDDİALI 
 
Genç yazılımcı Ahmet Caner Türkmen’le Türkiye’deki yazılım sektörünü konuştuk

Kariyerinde emin adımlarla ilerlemeye devam eden ve Türkiye’nin genç yazılımcıları arasındaki en başarılı örneklerinden olan Ahmet Caner Türkmen’in ilham dolu hikayesini anlattığı yazımız sizlerle, Keyifli okumalar!

 

Kariyerinde emin adımlarla ilerlemeye devam eden ve Türkiye’nin genç yazılımcıları arasındaki en başarılı örneklerinden olan Ahmet Caner Türkmen’in ilham dolu hikayesini anlattığı yazımız sizlerle, Keyifli okumalar!

 

- Kısaca tanımak isteriz: Nerede doğdunuz, ne okudunuz, şimdi ne yapıyorsunuz?

1988 yılında İstanbul’da doğdum, İstanbul’da özel bir üniversiteden mezun oldum, yazılıma olan ilgim ise ilk okul yıllarına dayanıyor. Su anda Amerika’da ve İngiltere’deki teknoloji şirketlerine yazılım danışmanlığı yapıyorum, ayrıca son dönemde Türkiye’deki küçük ve orta ölçekli yazılım şirketlerine agile dönüşüm danışmanlığı vermekteyim.

 

- Sizi yazılım sektörüne yönlendiren anlar ve kişiler kimlerdi? Mesleğinizi nasıl seçtiniz, kararlarınız neler oldu?

Kendimi bildim bileli bilgisayarlara ilgim vardı, çocukken evimizdeki bilgisayarı bilerek çökertip sonra sıfırdan format atmaya çalışıyordum, abim oyun oynarken ben bilmediğim dosyaları açıp bilgisayarı keşfetmeye çalışıyordum, web uygulamaları geliştirme tutkum ise 10 yaşında ilk kez internete girdiğimde başladı, o zaman kısıtlı olan internet dünyasında sörf yapmaya başladığım an bir gün bende kendime bir internet sitesi yapacağım demiştim.

 - Aileniz kariyer yolculuğunuzda sizi tam olarak nasıl yönlendirdi, destek oldular mı?

Her konuda olduğu gibi bu alanda da ailemden çok destek gördüm, en büyük şansım ise çok erken yaşlarda bilgisayarlar ile tanışmak oldu, babamda bu konulara ilgili olduğundan bilgisayar istediğim ilk anda bana bir oyun konsolu almak yerine bir ev bilgisayarı alarak bu maceraya çok erken atılmamı sağladı.

 

- Kendinizi geliştirmek için neler yapmaktasınız?

Merakımı ve yeni şeyler öğrenme arzumu hiç yitirmemeye çalışıyorum, gerek yazılım dünyası ile ilgili olsun gerek ise bambaşka konularda aklıma takılan şeyler olduğunda saatlerce bu konuyu araştırmayı, literatür taraması yapmayı çok seviyorum, bu arzu kendimi geliştirmem için beni motive eden en önemli etken.

 

- İlk programlama deneyiminizi anlatır mısınız?

En ilklerden birisi olarak lisede çevremdeki insanlara esnafa site yapmaya başlamıştım, mahallemizin bakkalına gidip bundan sonra her dükkânın bir sitesi olması gerekiyor sizinkisini ben yaparım diye basit web siteleri geliştiriyordum, o zaman yine böyle site yaptığım kişiler birisi siteye gelenlerin basit bir form doldurunca kendilerine ulaşmasını istiyordum basit bir form yapıp mail atacak kodu yazmıştım günlerce internette araştırıp, bunu yapabilmek o kadar mutlu etmişti ki beni benim yapmak istediğim iş bu demiştim. Üniversitede daha detaylı yazılım dersleri görürken veri tabanı programla dersinde bir veri tabanı yaratıp içine kayıt ekleyip silmeyi öğrenmiştik o günde artık veri tabanı kayıt ekleyip güncelleyip silebiliyorum istediğim kaydı çekebiliyorum bundan sonra ne olursa olsun yapabilir diye bir öz güven gelmişti ne zaman çok zor bir işle uğraşsam o gün gelir aklıma.

 

- Yeni Mezunlara, mezun olacaklara neler önerirsiniz ve bu mesleği seçmeyi düşünenlere ne tavsiyelerde bulunursunuz?

Öncelikle tüm arkadaşlarıma hayatta başarılar diliyorum, dünyanın geleceği en parlak mesleğini seçtikleri içinde hepsini tebrik ederim. Sektördeki işler okulda öğrendiklerinde çok farklı olacak, her şirketin kendi ihtiyaçları ve farklı uzmanlığa ihtiyacı var. Neyi neden yaptıklarına odaklanmalılar, bir projeyi tamamladıktan sonra rahat bir nefes almak yerine gelecek sefere aynı şeyi yapmam gerekirse daha nasıl yapabilirim diye düşünmeye başlasınlar.

 

- Hangi yazılım dillerini biliyorsunuz ve en fazla hangisini seviyorsunuz? Yeni başlayanlara önerileriniz nelerdir?

Şu anda dil agnostik bir seviyeye geldiğimi düşünüyorum, yapacağımız projenin ihtiyaçlarına göre en uygun dili seçip onunla geliştirmenin en doğru yaklaşım olduğu kanısındayım. Bir dile çok bağlanıp her alanda onu kullanmaya çalışmak yerine her yeni çıkan dili teknolojiyi inceleyip artılarını eksilerini hangi alanda en iyi tercih olacağını anlamaya çalışıyorum.

10 yılı aşkın süredir gelen yazılım tecrübemin ilk dönemlerinde en çok kullandığım dil PHP idi ondan sonra ise Python geliyor. Yaklaşık son 6 -7 yıldır Python ile uygulamalar geliştiriyorum, JavaScript ise hemen her projemde bir şekilde kullandığım dil.

 Yeni başlayan arkadaşlarıma dil seçimine takılmak yerine işin mantığını kavramaya çalışmalarını öneririm, doğru müfredat takip edilerek öğrenilir ise hem arka yüz hem ön yüz uygulamaları geliştirmeye uygun yapısı ile JavaScript öğrenmek çok doğru bir tercih olacaktır.

 

- Yazılımcı olarak çalışmanın incelikleri nelerdir?

Bence yazılım geliştirici olmak büyük problemleri etraflıca anlayıp onları küçük parçalara bölüp elde ettiğimiz küçük sorunların hepsine tek tek çözüm üretip sonra da bu çözümleri sorunsuz bir şekilde bir araya getirilmesini sağlamaktır, bu sebeple iyi bir gözlem yeteneği gerektiriyor. Iteratif düşünme kabiliyeti de çok önemli inceliklerden birisidir, satranç oynar gibi daha uygulamayı planlarken tüm aşamaları, kullanıcının yapabileceği tüm hataları öngörmeye çalışıp, tüm olasılıkları analize dahil etmeye çalışmak bir insani başarılı bir yazılımcı yapacaktır.

 

- Son olarak bizim eklemeyi unuttuğumuz, sizin hatırlatmak istediğiniz bir şey var mı?

Davetiniz için çok teşekkür ederim, kendilerine yazılım sektöründe bir kariyer yolu çizecek tüm arkadaşlarıma başarılar diliyorum.

 
 


Yorum Ekle comment Yorumlar (0)

Yapılan yorumlarda IP Bilgileriniz kayıt altına alınmaktadır..!

    Bu Habere Hen?z Yorum Yap?lmam??..!


 
   






 
       
 
  FLAŞ HABER

  YAZARLAR
 
 
  HAVA DURUMU
 
..
 











 
  ÇOK OKUNANLAR
  • Bu Ay
  • Bu Hafta
  • Dün
  • Bugün

 


       
 
 
ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MAGAZİN HABERLERİ MÜZİK HABERLERİ RADYO HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

 
Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz.
turkiyelife.com.tr © Copyright 2016-2024 Tüm hakları saklıdır. İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz.

URA MEDYA