14:23  HASİP ARVAS KİMDİR?  02:24  FİKRET ÇAYLAK RÖPORTAJI  01:10  CAN LEMAN, CANAN’INI ARIYOR  13:40  PINAR SÜER MÜZİK PİYASASINA HIZLI BİR GİRİŞ YAPTI   16:04  ŞIMAL VE POPBESK ORKESTRASı’NDAN MUHTEŞEM YENI YıL KONSERI  01:48  AYKUT PALA ÖZEL RÖPORTAJ   20:51  SİMGE SAĞIN RÖPORTAJI  01:25  ENGELSİZ YÜREKLER AYKUT PALA’YI YILIN EN İYİ SUNUCUSU SEÇTİ  02:05  ALEYNA TİLKİ KELEBEĞİNİ ALDI  01:51  44.PANTENE ALTIN KELEBEK ÖDÜLLERİ SAHİPLERİNİ BULDU  02:37  SON DÖNEMİN EN GÖZDE SUNUCUSU AYKUT PALA MUHTEŞEM BİR GECEYE İMZA ATTI  11:46  ANADOLUM TÜRK HALK MÜZİGİ KOROSUNDA SEN DE TÜRKÜ SÖYLEYEMEK İSTERMİSİN?  00:13  TUFAN KÖROGLU "ELYARİ" KLİPLENDİ  01:19  ŞİMAL’LE ESKİMEYEN ESKİLER   16:24  CADDE DERGİSİNİN YIL DÖNÜMÜNDE SÜPRİZ BULUŞMA  15:35  YıLıN EN IYILERI ÖDÜLLENDIRILIYOR  18:43  NIL ÇAÇAN GÜMBÜR GÜMBÜR GELIYOR  18:13  KEMAL SABAH’TAN ’FARZET’  17:23  AAMİR KHAN İZDİHAMI  21:16  ŞIMAL & CEM SARAÇ KARDEŞLER MALTEPE’YI SALLADı!.. 

Mis kokulu Cunda | Türkiye Life Magazin
image

Lokman DAĞ
Mis kokulu Cunda

Mis+kokulu+Cunda
 

 

 

Bir yandan taka sesleri, Bir yandan martıların çığlıkları, Dalgalar hafif hafif kıyıları yalarken, rüzgâr bir ana şefkatiyle okşar yüzünü. Saati kurmanıza gerek  yok Ayvalık’ta.Ya erkenden balık tutmaya gidenlerin taka sesleri, ya da martılar uyandırır sizi usulca... Hadi pencereden çıkar kafanı ve içine çek mis gibi serin maviliği...Gör gözlerim gör, doy kalbim doy...Sana geriye kalan sadece bunlar olacak...
İşte tam da bu mısraları yazdırdı bana Cunda... Şiir kitabım için yeni bir şiirim oldu, teşekkürler… Şiir faslını da geçtikten sonra müsaadenizle ben izlenimlerimi yazayım. Ayvalık, yani hepimizin hayalini kurduğu o sahil kasabasındayım... Ne zaman söz konusu Ayvalık ya da Cunda Adası olsa aklıma sevgili arkadaşım Gupse Özay gelir. Söylemesi ayıp kendisi sınıf arkadaşımdır. Önce ona güzel bir mesaj attım. “Olmak istediğin yerdeyim biliyor musun? Bugün taka sesleriyle uyandım” diye. Çünkü okuldaki en büyük hayalimiz ileride bir sahil kasabasına yerleşmekti ve onun aklında hep Ayvalık vardı. Ayvalık, aslında “Neden orada yaşanmalı?” sorusunun, cevabını kendi içinde saklar. Sadece bir sabaha “Merhaba” demeyi Ayvalık’ta deneyimlemelisiniz.

TOSTÇULAR ÇARŞISI

Bu kez Ayvalık Belediyesi’nin misafiri olarak geldik bu turizm cenneti ilçeye. Deniz manzaralı odalarımıza yerleştikten sonra soluğu çekimlerde aldık. Ama kameraman arkadaşım Taha Özmen iyice acıkmıştı. Ya da acıktığını bahane ederek bize ünü tüm Türkiye’ye yayılan o mis gibi Ayvalık tostundan yedirmek istiyordu. Kuyumcular çarşısını duydum, halıcılar, gümüşçüler, balıkçılar çarşısını da… Ama ilk kez ‘tostçular çarşısı’diye bir yer görüyordum. Namı Ayvalık’ı aşan bu tostların elbette çarşısı olacaktı. Olay Tost a oturduk, tüm tostçular tıklım tıklım. Mis gibi Ayvalık tostlarımızı yedikten sonra “Motor” demeye hazırdık artık. Çekimlere resmi adı Ali Bey Adası olan yani hepimizin bildiği ismiyle Cunda Adası’ndan başladık. 

TÜRKİYE’NİN İLK BOĞAZ KÖPRÜSÜ

Eski ismi Cunda Moshonisia, ‘mis kokulu ada’ anlamına geliyor. Açıkçası ne çekeceğimizin henüz kararını vermemişken, kendimizi Türkiye’nin ilk boğaz köprüsünde bulduk. Dar ve oldukça güzel Rum evlerinin bulunduğu sokaklardan güzel bir tepeye vardık. O tepede Koç Ailesi tarafından restore edilen bir değirmen ve kütüphaneye çevrilen tarihi bir kiliseye vardık. Adaya en hâkim tepelerden manzara harika, aynı zamanda dinlenip bir şeyler içmek için harika bir kafesi var.  Onarılan bu değirmen gibi daha niceleri var, dilerim onlar da restore edilip turizme kazandırılır... Biraz dinlendikten sonra ara sokaklardan sahile inmeye karar verdik. Tarihi Rum sokakları adeta doğal bir plato haline gelmiş. Her köşesinde gelin ve damatlar fotoğraf çektiriyor. Hepsine mutluluklar diledikten sonra sahile vardık.

LOKMA İMPARATORU

Biz sahile indiğimizde günlük gezi tekneleri de yeni yanaşmıştı kıyıya. Uzunca bir kuyruk dikkatimi çekti. Merakla yanaştığımda herkes sıcacık lokmaların pişmesini bekliyordu. Uzun çabalar sonucu o lokmaların tadına baktığımda “Beklemeye değer” diye iç geçirdim.

PAPALİNA BİR HARİKA DOSTUM

Elimde lokmalarla yürürken Ada Restoran’ın sahibi Hüseyin Ağabey’in sesiyle irkildim. “Hoş geldin Lokman Bizim Şehirde” dedi. Hüseyin Ağabey, 55 yaşında. Ada sakinlerinden, 25 yıldır eski bir Rum yapısı olan restoranı işletiyor. Ayrıca balıklarını taze taze kendi tutar, artanları da diğer balıkçılara satar. Sadece balıkçı değil Hüseyin Ezer, aynı zamanda uçsuz, bucaksız zeytinlikleri var. Restoranda kullandığı zeytin ve zeytinyağını da kendisi yapıyor. Beni ustası Zeyno ile tanıştırdı. Yıllardan beri beraber çalışıyorlar. Zeyno tanıdığım en komik kadınlardan. Kendiyle barışık, aynı zamanda harika bir aşçı. “Papalina yapacağım, parmaklarını yiyeceksin, ama sadece bana özel mezeler de var onlarsız olmaz” dedi. Papalina sardalyenin küçüğü, Adanın en lezzetlisi… Zeyno ile mutfağa girdik. Bir yandan çekim yapıp biryandan harika mezelerinden tadıyorum. 

ASIL MİSAFİR KIŞIN GELİR

Deniz kenarında harika bir masa kurduk. Hüseyin Ağabey, bir yandan hikâyesini anlatıyor bir yandan da mezeleri yemem için ısrar ediyor. Hepsi harika. Özellikle karides, kalamar ve ahtapot bileşeninden oluşan ‘Lokum’... Ama ben adını ‘Atom’ diye değiştirdim. Çünkü bu bileşenler afrodizyak patlaması yaşatır insana. Tüm ekip koca masayı silip süpürdük. Yoldan geçenlere de ikram etmeyi ihmal etmedik. Bu şirin restoranın seveninin neden bu kadar çok olduğunu masadan kalkınca anladım. Burası ne yemek istediğinini bilenlerin yeri. Israrlarım karşısında Zeyno ağzından kaçırdı, “Müşterilerimiz arasında Sabancılar da var. Onlar da mezelerime bayılır” dedi. Ama asıl misafirler kışın gelirmiş. Cunda’dan el ayak çekilince. Kim bilir? Bakarsın bir kış biz de o lezzetleri bir daha tatmak için ekiple kaçar geliriz, kısmet...

GÖRKEMLİ YAPI ÇINARLI CAMİİ

Tabii şimdi biraz yürüyüş iyi gelecek. Ayvalık’ta son derece iyi korunmuş Rum mahalleleri, son zamanlarda İstanbulluların ilgisini çeken ve epey pahalı olan çok güzel konaklar var. Ara sokaklarda tarihte bir yolculuğa çıkabilirsiniz. Restore edilmeyi bekleyen çok sayıda kilise de fotoğraf için güzel kareler oluşturuyor. Daha sonra muhakkak görmeniz gereken bir yer daha var. Hamidiye Mahallesi’nde bulunan Çınarlı Camii. 19. yüzyılda Ayvalık’ta yaşayan Rumlar tarafından yaptırılan görkemli bir kilise,  Cumhuriyet’in kurulmasıyla camiye dönüştürülmüş. İbadete açık. Çok iyi korunan yapılardan biri. İçindeki tüm altın varaklı ve süslü sütunlar ve duvar süslemeleri olduğu gibi duruyor. Görülmeye değer...

KÖRFEZİN İNCİSİ KÜÇÜKKUYU

Sonra rüzgâr bizi Körfez’e doğru sürükledi. Cunda Adası’nın tam karşısına, Küçükkuyu’ya. Meşhur bir dondurmacının hikâyesinin peşindeyiz. Siz hiç otlu dondurma yediniz mi?  Eğer benim gibi yemediyseniz işte tam adresine götürüyorum sizi. Küçükkuyu Liman’daki Ballım Dondurma’ya... Öyle ki, lavantalı, tarçınlı, kekikli ve zencefilli karışım harika. Ama ben ot sevmem diyorsanız, bademlisi, yüzde yüz keçi sütlüsü ve karadutlusu tatmaya değer lezzetler.

TATİL CENNETİ YEŞİL İDA

İda, Kaz Dağları’nın mitolojik ismi, Kuçükkuyu’nun en güzel plajlarına sahip. Ayrıca alkışlanacak projeler hayata geçiyor burada. En son projeleri ise engelli kardeşlerimiz için. Birçok belediyenin kapısını çalmışlar ve ilçelerindeki engellilere unutulmaz engelsiz tatiller yaşatmışlar. Aynı zamanda oksijen deposu. Ayrıca Balıkesir ve Çanakkale’nin etleri ne kadar lezzetli hepimiz biliriz. Gitmişken Körfez manzarası eşliğinde mangal keyfi yaşayabilirsiniz. . Özellikle kuzu şiş ve pirzolalar enfes. Tabii denize sıfır bungalov evlerde kalmayı ve sabah Kaz Dağları’ndan gelen ve denizin iyoduyla birleşen mükemmel havayı solumayı ihmal etmeyin. Aynı zamanda bahçeden domates, biber, salatalıklarınızı toplayıp organik bir kahvaltı da yapabilirsiniz. Daha fazla anlatmayayım biraz da 360 TV’de ‘Lokman Bizim Şehirde’ye kalsın.
Hadi kalın sağlıcakla.  Fotoğraflar için Şevket Koca’ya sonsuz teşekkürler.

NEREYE GİTMELİ?
l Cunda Adası Aşıklar Tepesi (Ali Bey Adası)
l Tavuk Adası
l Günlük Tekne Turları
l Ayvalık Merkez
l Sarımsaklı Koyları
l Kozak Yaylası
l Çınarlı Camii
l Ayvalık ‘ta eski Rum sokakları

Ne yemeli?
l Papalina-Sıcak Otlar- Lokum ve Mezeler  (Ada Restoran)
l Sıcak Lokma (Lokma İmparatoru Saki)
l Ayvalık Tostu (Tostçular Çarşısı)Izgara çeşitleri (Yeşil İda Tatilköyü) Otlu dondurmalar (Ballım Dondurmalar - Küçükkuyu)

 

LOKMAN DAĞ
lokmandag@gmail.com 

twitter: @lokmandag 

instagram: @lokmandagtv

 



 Yazı Tarihi : 1.10.2016 13:38:56 | E-Mail : bilgi@turkiyelife.com.tr
 
   
 
  YAZARIN ARŞİVİ
 
  • Sonbahar aşkı Sinop

  • Mis kokulu Cunda

  •  
      YORUMLAR
     
    Adınız Soyadınız :

    Yorumunuz          :

    Güvenlik Kodu     : Güvenlik Kodu
    Kod                        :

     


       


     
      FLAŞ HABER
      YAZARLAR
     
     
      HAVA DURUMU
     
    ..
     







     
      ÇOK OKUNANLAR
    • Bu Ay
    • Bu Hafta
    • Dün
    • Bugün

     


     
     
    ANASAYFA İLETİŞİM KÜNYE MAGAZİN HABERLERİ MÜZİK HABERLERİ RADYO HABERLERİ GİZLİLİK İLKELERİ

     
    Siteden yararlanırken gizlilik ilkelerini okumanızı tavsiye ederiz..!
    turkiyelife.com.tr © Copyright 2016-2017 Tüm hakları saklıdır..! İzinsiz ve kaynak gösterilemeden yayınlanamaz, kopyalanamaz, kullanılamaz..!

    URA MEDYA